Fırın Somon Çarşamba Klasiği Zengin protein, omega 3

Fırın Somon Omega 3

Fırın Somon

Fırın Somon

Fırın Somon,  Somon Balığı lezzeti, pişirme kolaylığı, uzun süre tok tutma özelliği ve zengin protein, mineral, omega 3 kaynağı olmasıyla sofraların baş tacıdır.

Somon Balığının en önemli kaynağı Norveç’tir. Bu soğuk sularda yetişen somonlar omega 3 açısından daha zengindir. Son dönemlerde Karadeniz’de üretilen somonlar aynı kaliteyi yakalamaya başlamıştır.

Sera  Fırın Somon

Fırın Somon

Somon Balığı protein, mineral ve omega 3 yönünden çok zengindir.  Kalp sağlığından kemiklerin güçlenmesine kadar vücudumuza sayısız faydası vardır. Norveç, somon yetiştiriciliğinin dünyadaki en iyi uygulama kültürü olarak kabul edilen ülkedir. Norveç somonu tüketmek ile diğer balık türlerini tüketmek arasında sağlık açısından bir fark yoktur.

Dünya Sağlık Örgütü tavsiyelerine göre, haftada iki ila üç öğün balık tüketmeliyiz ve bunların en az yarısı, Norveç somonu gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin türler olmalıdır. Üstelik Norveç somonu yalnızca omega-3 yağ asitleri sağlamakla kalmayıp iyot, selenyum ve diğer önemli vitaminler için de mükemmel bir kaynaktır.

Fırın Somonu nasıl yapıyoruz?

Sera Restaurant Fırında Somon

Fırında Somon

Kullandığımız malzemeler:  somonbalığı, zeytinyağı, sarımsak, taze kekik, limon suyu, dereotu

Sarımsakları dövüp, zeytinyağı ve limon ile karıştırıp balığın üzerine sürüyoruz. Balıklarımızı buzdolabında 1.5 saat dinlendiriyoruz.

Dinlenen somonlarımızı 180 dereceye ayarlanmış fırında fansız olarak 18 dakika pişiriyoruz. Fansız pişirmemizin nedeni somonumuzun kurumadan sulu kalmasını sağlamaktır. Ayrıca suyunu kaybetmemesi için çok uzun süre pişirmiyoruz 18 dakika ile sınırlıyoruz

Fırından çıkan somonlarımızı taze kekik ve dereotuyla süslüyoruz. Yanında roka, pancar turşusu.

Her Çarşamba günü bu lezzeti tatmaya bekliyoruz.

Tadını, lezzetini çok beğendim ama çok merak ediyorum bu su somon balığını derseniz;

Somon Balığı, Som Balığı

Somon Balığı

Somon Balığı

Somon

Sombalığı, som balığı ya da somon olarak adlandırılan balıkların hepsi Salmoniformes sınıfının Salmonidae familyasına ait olsalar da aslında bu familyanın farklı cinslerindenlerdir: Salmo, Salmothymus, Stenodus ve Oncorhynchus.

Atlantik somonu (Salmo salar) ve pasifik somonları (Oncorhynchus) tatlı suda yetişip denize göç eden ve sonra yumurtlamak için tekrar tatlı sulara dönen göçebe balıklardır. Bu göçlerinde inanılmaz bir çaba ile imkânsız görünen engelleri aşarlar; hatta alçak şelaleleri metrelerce yukarıya atlıyarak ya da hiç desteksiz boşluğa dökülen suyun içinde akıntıya karşı yüzerek aşarlar.

Somon balıkları bütün okyanusu dolaşmış olsalar bile, suyun kokusunu takip ederek sonunda daima kendi doğdukları kaynağa geri dönerler. Bu somon balıklarının doğdukları yere dönerken karşılaştıkları ilk sorundur. Üreme zamanında erkeklerin renklerinde ve vücut şekillerinde değişiklikler olur.

Etleri çok sevildiği için ve havyarı sosyete delikatesi sayıldığı için somon balıklarının yüksek ticari değerleri vardır.

Somonun Tarihi

Yüz yıl öncesine kadar somon balığı çok yaygın olan bir balık türüydü. Avrupa’nın neredeyse her ırmağında bulunurdu. Bazı türlerinin o zamanlarda hatta Atlantik Okyanusundan Rhein Nehrine girerek Alp Dağlarında bulunan kaynaklara kadar göç ettikleri bilinir.

Ama 1900 yılında başlayan sanayi devrimi ile birlikte, birçok somon balığı türlerinin sonu da gelmiştir. Sıvı atıklarını ırmaklara akıtan fabrikalar ve elektrik ihtiyacını gidermek için kurulan ama somonların göçlerine son veren baraj duvarları çoğaldıkça somonlar ortadan kaybolmuşlardır.

Somon

Kanada ve Alaska’da pasifik somonlarının sayısı da 1900’dan itibaren fazla avlanmaktan (büyük ırmaklar tamamen tuzaklarla kesilip yüzlerce ton somon balığı tutulurmuş) ve baraj duvarları yüzünden çok azalmıştır.

Ama günümüzde artık somon balığını koruyan yasalar çıkarılmıştır ve baraj duvarlarının yanlarına “balık merdiveni” denilen ve somonların göç etmelerine imkân veren sistemler inşa edilmiştir. Bu yasalara reaksiyon olarak somon balığı üretimi çiftlikleri kurulmuştur.

Almanya’da “Lachs 2000” adı verilen bir çalışmada 1983 yılında Rhein ırmağına tekrar somon balıkları yerleştirilmiştir. 1997 yılında bu balıklar gerçekten tekrar denizden dönerek Rhein Nehrine yumurtlamaya geldiklerinde coşkuyla karşılanmışlardır.

Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:5 No:495  34384 Şişli / İstanbul

GÜNÜN YEMEKLERİ

SERA YEMEKLER

SERA ANA SAYFA

SERA İLETİŞİM

2 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın