Süzme Mercimek Çorbası Malzemeler Tarifi Yapılışı

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası

Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:5 No:495  34384 Şişli / İstanbul

Süzme Mercimek Çorbası Tarifi

Süzme Mercimek Çorbası Malzemeler:

2 su bardağı kırmızı mercimek

2,5 su bardağı kemik veya tavuk suyu

6,5 su bardağı su

1 orta boy soğan

yarım çay bardağı zeytinyağı

1 diş sarımsak

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı un

1 bardak su

1 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı pul biber

Süzme Mercimek Çorbası Yapılışı:

Çorbayı yapmaya başlamadan önce mercimeklerin yıkanma aşaması çok önemli. Mercimek nişasta barındıran bir bakliyat olduğu için iyi yıkanmazsa hem lezzeti etkiler hem de kıvamın daha katı olmasına neden olur. En az 10 su yıkayıp nişastadan tamamen arındırıp bir süzgeçten geçirmek gerekir.

Mercimekler iyice yıkandıktan sonra çorba normal tencerede pişirilmelidir. Tencereye zeytinyağı ve doğranmış soğanı alıp, soğan yumuşayana kadar kavrulur. Üzerine kırmızı mercimek ve doğranmış sarımsak eklenip bir iki tur yha kavrulur.

Üzerine soğuk olarak kemik suyu ve normal suyu eklenir. Suyun soğuk olarak eklenmesinin nedeni mercimekler yavaş yavaş ısı dengesine alışıp birden haşlanmasın diyedir. Bu sayede içinde barındırdığı lezzeti dışına çıkarabiliriz.

Tuzunu da ekleyip kapağı kapatıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca üzerinde oluşan köpükleri alıyoruz. Kısık ateşte mercimekler tamamen açılana kadar yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Pişen çorbayı bir süzgeçten geçiriyoruz.

Bir tavada unu kavuruyoruz. Üzerine ayırdığınız bir bardak soğuk suyu ekleyip hızlıca karıştırıyoruz. Süzdüğünüz çorbayı tencereye tekrar alıp kavrulmuş unu ekliyoruz. Bu şekilde 3-4 dakika daha pişiriyoruz. üzerine tereyağında köpürttüğümüz pul biberi döküyoruz.

Mercimek

Mercimek (Lens culinaris), baklagiller (Fabaceae) familyasında yer alan Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca “mercimekler” olarak anılsa da Lens culinaris, “mercimek” denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.

Mercimek tipleri

Kahverengi mercimek

Çok küçük taneleri olan bu kahverengi mercimeğin tatlımsı bir aroması vardır. Pişerken çok fazla yumuşamaz ve aromaları içine çekme özelliğine sahiptir. Salatalar için 35 dakika, çorbalar için ise 50 dakika pişirmek gerekir.

Kırmızı mercimek

Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada sahip olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.

Sarı mercimek

Kabuksuz olan bu mercimeğin nişastalı, hafif fındığımsı bir tadı vardır. 8 dakikadan fazla pişirildiğinde dağılır. Püre yapmak için çok uygundur.

Yeşil mercimek

Çok pişirilse bile formu bozulmaz. Yoğun fındığımsı tadı vardır ve aromaları çok iyi emer. Salatalar için 30 dakika, yemekler için 40 dakika pişirilir. Pişirirken kabukları çabuk patlar. Yemek ve püre yapmak için uygundur. Kaynak

BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR?

BUGÜN HANGİ YEMEKLER VAR?

Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:5 No:495  34384 Şişli / İstanbul

ÇORBALAR

YEMEKLER

IZGARALAR

ZEYTİNYAĞLILAR

ANA SAYFA

SERA İLETİŞİM

 

 

1 cevap

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın