Çorbalar

Çorbalar

Çorbalar

Çorbalar, Çorba Çeşitleri

Kremalı Kabak Çorbası

Kremalı Kabak Çorbası

/
Kremalı Kabak Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Karnabahar Çorbası

Karnabahar Çorbası

/
Karnabahar Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı Mantar Çorbası

/
Kremalı Mantar Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Brokoli Çorbası

Brokoli Çorbası

/
Brokoli Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Kıymalı Yoğurt Çorbası

Kıymalı Yoğurt Çorbası

/
Kıymalı Yoğurt Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Kereviz Yaprağı Çorbası

Kereviz Yaprağı Çorbası

/
Kereviz Yaprağı Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Tel Şehriye Çorbası

Tel Şehriye Çorbası

/
Tel Şehriye Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Kremalı Tavuk Suyu Çorbası

Kremalı Tavuk Suyu Çorbası

/
Kremalı Tavuk Suyu Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR…
Pazı ÇorbasıADCW

Pazı Çorbası

/
Pazı Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Pirinçli Mantar ÇorbasıADCW

Pirinçli Mantar Çorbası

/
Pirinçli Mantar Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Mısır ÇorbasıADCW

Mısır Çorbası

/
Mısır Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Çerkez Çorbası

Çerkez Çorbası

/
Çerkez Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası

/
Tarhana Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Lahana Çorbası

Lahana Çorbası

/
Lahana Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Ezogelin Çorbası

Ezogelin Çorbası

/
Ezogelin Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Mercimek Çorbası

Mercimek Çorbası

/
Mercimek Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Tavuk Suyu Çorbası

Tavuk Suyu Çorbası

/
Tavuk Suyu Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Kaşarlı Domates Çorbası

Kaşarlı Domates Çorbası

/
Kaşarlı Domates Çorbası BUGÜN HANGİ ÇORBALAR VAR? BUGÜN…
Ispanak Çorbası

Ispanak Çorbası Tarifi Yapılışı Ispanağın Faydaları

/
Ispanak Çorbası Ispanak Çorbası Ispanak çorbası tarifi Yapımı…
Süzme Mercimek Çorbası

Süzme Mercimek Çorbası Malzemeler Tarifi Yapılışı

/
Süzme Mercimek Çorbası Perpa Ticaret Merkezi B Blok…

Çorbalar

Tarhana Çorbası

Tarhana Çorbası

Çorbalar, Anadolu, Türk Mutfağının en önemli ve belkide olmazsa olmaz bileşenlerindendir. Yemek öncesi ve kahvaltılarda mutlaka çorba içilirdi.

Son yıllarda kahvaltı kavramı farklı yönlere evrilip kahvaltıda çorba içme alışkanlığı giderek azalsa da yemeklerlerde hala bir başlangıç olmayı sürdürüyor.

Oysa 20-30 yıl öncesine kadar kahvaltılarda mutlaka çorba içilirdi. Kahvaltılarda içilen çorbalar çoğunlukla ev yapımı olurdu. Çorba yapısı gereği kır kökenliydi. Köylerde yaşayanlar yüzyıllarca kahvaltılarında yani sabah yemeklerinde çorba tükettiler.

O zamanlar kahvaltı diye bir kavram yoktu, sabah yemeği öğünü vardı. Sabah yemeği mutlaka çorba olur ve o çorbalar her evde bizzat üretilirdi.

Kahvaltı Kültürü Olarak Çorbalar

Pazı Çorbası

Pazı Çorbası

Anadolu’da tarhana başta olmak üzere yüzlerce çorba çeşidi mevcuttur. Anadolu Mutfağı bu yönüyle Çorba kültürünün Dünya üzerindeki en iyi temsilcisidir. Dünyanın diğer bölgelerinde çorba, sokup anlamında 1-2 çeşit yemek varken Anadolu’da yüzlerce çeşidi mevcuttur.

Dünya’nın diğer bölgelerindeki çorba, sokup kavramıyla, Anadolu’da ki çorba kavramı aynı değildir. Bir çok bölgede sulu yapılan bir iki et veya sebze yemeğine sırf sululu olmasından dolayı çorba / sokup denmektedir.

Çorbalar ve Soup Denen Kavram

Mısır Çorbası

Mısır Çorbası

Oysa çorbalar Anadolu’da, yüzlerce, tahıl, sebze, meyve vb. malzemelerden kurutma, dövme, öğütme vb. gibi yüzlerce yöntemin karışımıyla üretilir.

Kısıtlı yiyecek stoklarından dolayı taze tüketmek için değil uzun süre saklayabilmek için tasarlanmışlardır. O dönemlerde koruyucu kimyasallar olmadığından dolayı uzun süre bozulmadan, besin değerlerini kaybetmeden saklanabilmeleri amacıyla binlerce yöntem geliştirilmiştir.

Bu yöntemlerle elde edilen çorbalar yüksek emek ve zaman gerektiriyordu. Örneğin tarhana çorbası yazın sonlarına doğru yapılmaya başlanır, en az bir ay uğraşılır fakat sonunda bir yıl boyunca saklanabilecek bir çorba üretilirdi.

Çorbalarda Koruyucu Kimyasallar

Kremalı Mantar Çorbası

Kremalı Mantar Çorbası

Bu çorbalarda günümüzün koruyucu kimyasalları hiç kullanılmamasına rağmen en az 5-10 yıl saklanabilirdi.

Üretim yöntemlerinde, kaynatma, kurutma gibi bir çok farklı koruyucu yöntem kullanılırdı. Ve malzemeler çok farklılık gösterir, dolayısıyla insanın ihtiyaç duyacağı her materyal o çorbanın içinde mutlaka olurdu.

İnsan yaşamı için gerekli vitaminler, mineraller, proteinler, kalsiyum vb. elementler mutlaka bu çorbaların içinde olurdu.

Tarhanayı bir düşünün, buğday unu, salça, yoğurt, yumurta, baharatlar, ve en önemlisi tarhun.. Düşünsenize içinde olmayan bir minerali, vitamin, protein yok..

Kentleşme ve Sabah Yemeği Değişimi

Mercimek Çorbası

Mercimek Çorbası

1970’li yıllardaki hızlı kentleşme ile birlikte çorba üretiminin zahmetli olmasından dolayı sabah yemeği / kahvaltı kültürü giderek değişti. Uzun emek gerektiren çorbalar yerine hazır, paketlenmiş ürünler girmeye başladı, Zeytin, peynir, reçel vb.

Fakat uzun bir süre köyden kente Anneler, babalar tarafından gönderilmeye devam edildi. Bugün kahvaltı kültürümüz ne kadar farklılaşsa da, hala çorbalar sabahın baştacıdır. Güne Başlangıcın.

Düşünsenize, sabaha içinizi ısıtan, leziz harika bir çorba ile başlıyorsunuz. O gününüz mutlaka harika olur. Öğle yemeklerinde sıcacık sıvı bir başlangıç….

Sera Çorbalar

Brokoli Çorbası

Brokoli Çorbası

Sera Restaurant her gün değişen onlarca otantik çorba çeşitleriyle hizmetinizde… Bugün kü çorbalarımızı öğrenmek için lütfen Günün Menüsü’ne tıklayınız.

Bizde çorba sadece ”Soup” değil, sadece ”Sulu bir Yemek” değil, gerçekten çorba.

Biz galiba biraz çorba uzmanıyız…

Bugün Hangi Çorba Var? Günün Menüsü

Perpa Ticaret Merkezi B Blok Kat:5 No:495  34384 Şişli / İstanbul

GÜNÜN MENÜSÜ

SERA YEMEKLER

SERA ANA SAYFA

SERA İLETİŞİM

20 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir