Probiyotik Ev Yoğurdu Patojenlere Geçit Yok

Probiyotik Ev Yoğurdu / Haydar Yılmaz

Probiyotik Ev Yoğurdu

Probiyotik Ev Yoğurdu

Probiyotik Ev Yoğurdu

Bugün arkadaşlarla kendi aramızda konuşurken Sevgili Yeşim hanımın önerisi ile bu kavramı kullanmaya karar verdik.

Türkiyede dünyada eşi benzeri olmayan bir durum yaşanıyor. Özellikle şehirlerde, evlerde mutfaklarında yoğurt mayalayanların sayısı hızla çoğalıyor.

Bir istatistik araştırmasından aldığım bilgiye göre yanlışta olabilir tabi; 1 milyon ton endüstriyel yoğurt tüketiliyorsa ülkemizde 2 milyon ton ise evlerde yapılan yoğurtlar tüketiliyor.

Bunun yarısı şehirlerde evde mayalanan yoğurtlar. Yani şehirlerde 1 milyon ton yoğurt mayalıyoruz. Dünyada bunun örneği yok..

Her Şey Ne Zaman Başladı

Probiyotik Ev Yoğurdu Patojenlere Geçit Yok

Probiyotik Ev Yoğurdu Patojenlere Geçit Yok

Endüstriyel yoğurtlar tartışılmaya başlandığında tabii…

Bu market rafındaki yoğurtlar neden ekşimiyor, neden küflenmiyor, neden sulanmıyor; sorularının cevapları arandı.

Bu arayış sonucu endüstriyel yoğurt tüketiminde ciddi derecede düşüşler olmaya başladı. Çiğ süt talebi inanılmaz bir biçimde arttı. Yoğurt olacaksa çiğ sütten, yağı çekilmemiş sütten olmalı ki o eski kaymaklı özlediğimiz yoğurtlarımıza tekrar kavuşalım düşüncesi yaygınlaştı.

Çiğ süt adeta patladı. Evlerde 3 Lt. ve 5 Lt.lik tencereler ortaya çıktı. Kavanozlar alındı boy boy. Battaniyeler ayrıldı sarmak için. Ve dünyada eşi benzeri olmayan evde yoğurt yapma hareketi başladı.

Bu arada UHT sütte tartışılmaya başladığından UHT süt satışları yoğurttaki düşüşlerden daha çok oldu. Bence sosyolojik olarak tez çalışması yapılması gerekiyor .

Yoğurt tamamda maya .. maya ne olacaktı.? Yoğurttan maya katılacaktı ! Peki hangi yoğurttan?

Önceden yapılmış yoğurttan, komşudan alınan yoğurttan, marketteki yoğurttan veya çiğ süt dağıtanların kendi mayaladıkları yoğurttan katılarak süt mayalanmaya çalışıldı.

Evde yoğurt yapın diyenler çoğaldı. Evde yapmayın marketten yoğurt alın demeye kimse cesaret edemez oldu medyada boy gösterenlerden. Bir ara düşünselerde evde yoğurt mayalama yanlıştır diye kampanya yapmaya cesaret edemediler. Geri çekildiler.

Probiyotik Bakteri İçeren Mayalar

Probiyotik Ev Yoğurdu

Probiyotik Ev Yoğurdu

Normal yoğurt bu şekilde nereden bulunursa bulunan yoğurtlar ile mayalanmaya başlandı. Bizim ise iddiamız bağırsaklarımızda probiyotik bakteriler yok edildiğinden hastalıklara karşı direncimiz azalıyor ve sindirim sistemimiz bozuluyordu.

Daha çok ve daha zengin probiotik bakterilere ihtiyacımız vardı. Geleneksel yoğurdumuzu probiotik bakteriler ile zenginleştirebilir, daha güçlü ve zengin bir içerik kazandırabilirdik.

15 yıllık araştırmalarımızı Probiyotik Bakteri içerikli mayalar ile geliştirdik. Evde Probiotik bakteri içerikli mayalar ile Probiyotik ev yoğurdu yapılmalı idi.

90 veya 100 gramlık küçücük kaplarda probiyotik yoğurt değil koca koca tencere dolusu Probiotik Yoğurt yapmak mümkündü evlerde. Her gün 90 gr. probiotik yoğurt değil, canı çektiği kadar yiyebildiği kadar herkes probiotik yoğurt yemeli idi.

Bu Ülkede Yeni Kulvar Açtık

Biz ülkenin geleceğinde bir yeni kulvar açtık. Eczanelerde probiotik takviyeler daha yeni yeni ortaya çıktığında Probiyotik Ev yoğurdu evlerde yapılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştı bile.

Evde sadece Probiotik yoğurt değil, tüm fermente ürünlerin yapımında probiotik bakteri içeren mayalar sunduk. Probiotik turşular, Probiotik Meyve suları / püreleri, Probiotik bozalar ve diğer fermente ürünler yapıldı.

Kefir, Kımızlar mayalanmaya başladı. Çeşit çeşit sirkeler yapıldı. Ekşi mayamızı Probiotikler ile zenginleştirdik. Probiotik ekmeklerimiz, böreklerimiz, keklerimiz çoğalıyor.

Sevgili Seher hanımın müthiş birikiminden süzülen tarifler ile her gün yeni yeni denemeler yapıyoruz. Yaptığımız, ürettiğimiz her ürün ile aramızda duygusal bağlar oluştu. Canım ekmeğim, canım sirkem diyoruz..!.. Sevgilimiz oldu yaptıklarımız ..

Probiyotik Mutfak Probiyotik Ev Yoğurdu

Karbonhidrat olan her gıdayı fermente edebilen probiotik bakteriler ile evimizde, mutfağımızda bir sürü fermente probiotik gıdalar yapmaya başladık.

Mutfaklarımız önce Mandıra oldu. Şimdi Fermente Probiotik ürün üreten fabrikalara döndü. Soframıza daha çok fermente probiotik gıdalar koymaya başladık.

Sindirim sistemimiz düzeldi, bağışıklık sistemimiz güçlendi. Hastalıklara karşı direncimiz arttı. Hastalandığımızda daha çabuk iyileştik. Şimdi ilaçlara harcadığımız paralarımızla daha çok üretim yapıyoruz .

Eskiden buzdolabımızda antibiotik ve ilaç stokları vardı. Şimdi ise probiotik mayalar ile probiotik gıdalar ile tıka basa doldu buzdolabımız. Aramızda ikinci buzdolabımı alsak diyenler çoğalıyor. Keşke sizinle önce tanışsa idik diyenler, keşke bu gruba önceden girmiş olsaydım diyenler artıyor.

Bu bir probiyotik devrim

Probiyotik ev yoğurtlarımız ile dünyada antibiotik kullanımında 1. ci olan ülkemizde bağırsaklarımızı onararak yeniden kazanacağız.

Hastalıklar bağırsakalrdan başlar sözünü tersine çevireceğiz, Sağlıklı yaşam bağırsaklardan başlayacak. Bağırsaklarımızdaki Mikrobiyotamızı sayısal olarak yine trilyonlarca probiotik bakteriler ile doldurucağız.

Tüm dokulara tutunarak kolonize olmalarını sağlayacağız. Çelikten bir koruma duvarı oluşturacağız. Bağırsaklarımızı ve tüm organlarımızı kimyasallardan, toksinlerden arındıracağız, temizleyeceğiz.

Probiyotik Ev Yoğurdu Patojenlere Geçit Yok

Hastalıklara ilaçlar ile değil, sağlıklı beslenerek probiotik fermente gıdalarımız ile direneceğiz. Geleneksel tüm fermente ürünlerimizi Probiotik bakterilerle daha çok zenginleştirip daha güçlü hale getireceğiz.

Güçlü bir bağışıklık sistemimiz ile daha uzun ve sağlıklı yaşam yelken açıyoruz !..

Haydar YILMAZ
Araştırmacı Yazar
0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir